erfgoedobject

Neoclassicistisch hotel

bouwkundig element
ID: 6404   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6404

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het statige pand op nummer 131 valt op door de brede gevel met strakke, neoclassicistische ordonnantie, door de rondboogpoort met sluitsteen en door het Mariabeeld op de eerste verdieping. Het huis werd gebouwd als hotel voor Florent Bal, naar een ontwerp van Jos Hertogs van 1892.

De gevel is authentiek bewaard, zie de beschrijving van inventarisatie in 1989: "Bepleisterde beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Risalietvormende poorttravee en begane grond belijnd met schijnvoegen, voorts markerende lijsten en beƫindigend klassiek hoofdgestel. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met oren, bekronend paneel en waterlijst en opengewerkte borstweringen met balusters. Rechthoekige houten vleugeldeur met bovenlicht gevat in geprofileerde rondboog met cartouchesleutel; bekronend balkon op voluutconsoles."

Het gebruik als hotel wordt weerspiegeld in het ruime perceel, dat heel ver schuin achter het hoofdvolume doorloopt. In 1897 dient toenmalige eigenaar Gaston H. Antoine een bouwaanvraag in voor de inrichting van een eet- en een biljartzaal in de achterbouw. Eetzaal op plan weergegeven met zichtbare balkenconstructie als plafond; biljartzaal met stucplafond met geprofileerde lijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 1649 en 1897 # 1222.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hotel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6404 (Geraadpleegd op 19-02-2020)