Eenheidsbebouwing van drie burgerhuizen

Beschrijving

Aansluitend bij het fraaie neoclassicistische ensemble burgerhuizen op nummers 139-145, is op nummers 149-153 een huizenrij van drie identieke, sobere neoclassicistische burgerhuizen bewaard van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Ook deze woningen zijn wellicht gerealiseerd door investeerder en aannemer J. De Pooter; een bouwaanvraag kon hier evenwel niet met zekerheid toegekend worden. De woningen zijn zeker op het einde van de 19de eeuw gebouwd: aannemer Florent Verbraeken laat circa 1901 een erg mooie art-nouveau-winkelpui installeren in nummer 151, op dat moment zijn eigendom. Deze pui is ondertussen weggehaald. Sobere neoclassicistische vormentaal: bepleisterde en beschilderde lijstgevels (nummer 151 gedecapeerd) afgewerkt met houten kroonlijst op klossen en modillons, rechthoekige muuropeningen, vensteromlijstingen met sluitsteen, kordons, imitatievoegen op gelijkvloers, hardstenen plint. Deels bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 945.