erfgoedobject

Burgerwoning met topgevel in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 6407   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6407

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische burgerwoning met jaartal "1900" in geveltop, opgetrokken naar een bouwaanvraag van 1898 voor rekening van François Van Hooijdonck. Bakker van beroep en geboren in Breda (Nederland) op 14 februari 1859, trad hij op 30 maart 1882 te Antwerpen in het huwelijk met Stephanie De Baere.

Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder haaks op de straat opgebouwd leien zadeldak. Levendige topgevel met neo-Vlaamse renaissance geveltop en geel bakstenen parement met rode baksteen en natuursteen voor kordons, sluitstenen en banden, siermetselwerk, diamantkoppen enzovoort. Rondbogige deur- en vensteropeningen, hardstenen plint ter hoogte van souterrain met getoogde keldervensters. De bel-etage wordt benadrukt door een doorlopend balkon met balustrade, hermen op de muurvelden tussen de vensters en sluitstenen van de vensters in de vorm van maskers. Met deze gevel wijkt de architect af van de in het Zuid overheersende neoclassicistische stijl voor burgerhuizen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1107.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerwoning met topgevel in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6407 (Geraadpleegd op 21-02-2020)