Teksten van Burgerwoning met topgevel in eclectische stijl

Huis met eclectische topgevel ()

Eclectische burgerwoning met jaartal "1900" in geveltop, opgetrokken naar een bouwaanvraag van 1898 voor rekening van François Van Hooijdonck. Bakker van beroep en geboren in Breda (Nederland) op 14 februari 1859, trad hij op 30 maart 1882 te Antwerpen in het huwelijk met Stephanie De Baere.

Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder haaks op de straat opgebouwd leien zadeldak. Levendige topgevel met neo-Vlaamse renaissance geveltop en geel bakstenen parement met rode baksteen en natuursteen voor kordons, sluitstenen en banden, siermetselwerk, diamantkoppen enzovoort. Rondbogige deur- en vensteropeningen, hardstenen plint ter hoogte van souterrain met getoogde keldervensters. De bel-etage wordt benadrukt door een doorlopend balkon met balustrade, hermen op de muurvelden tussen de vensters en sluitstenen van de vensters in de vorm van maskers. Met deze gevel wijkt de architect af van de in het Zuid overheersende neoclassicistische stijl voor burgerhuizen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1107.

Auteurs:  Hooft, Elise

Neorenaissance topgevel ()

Nummer 161. Recent (=jaren 1970) gerestaureerde topgevel in neorenaissancestijl, waarvoor bouwaanvraag van 1898 (gedateerd 1900 in top).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1898, Modern Archief 20.334, dossier 1107.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita