Eclectisch woonhuis

Beschrijving

Eclectisch woonhuis, als hoekhuis opgevat wegens de aansluiting bij de Sint-Michiels- en Sint-Pieterskerk. De woning werd gebouwd circa 1900 naar ontwerp van bouwmeester Richard Vaes voor A. Manceau.

De ordonnantie van de woning, met vier bouwlagen en drie + één travee onder zadeldak, is klassiek opgevat, met pilasters die de traveeën scheiden. Het materiaalgebruik (combinatie baksteen en stucwerk), de verschillende vormen van de muuropeningen en de organische belijning van het schrijnwerk, maakten het originele ontwerp eclectisch, met duidelijke art-nouveau-invloed. Verbouwingen maakten dit concept onherkenbaar.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 97.