Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistische woning gebouwd naar een ontwerp van 1900 van architect Charles Dens voor Theodore Jacobs-De Schepper. Rechts naast deze woning werd tegelijkertijd, met dezelfde bouwaanvraag, een tweede woning opgetrokken in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-invloed; gesloopt.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met fraai uitgewerkte centrale dakkapel en oeils-de-boeuf. Houten kroonlijst op modillons, waartussen rolwerkcartouches zijn aangebracht. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met lage hardstenen plint. Centrale erker met pilasters en vernieuwde balustrade. Rechthoekige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1023.

Auteurs:  Hooft, Elise

Burgerhuis ()

Nummer 195. Burgerhuis van circa 1895, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; centrale dakkapel in neoclassicistische omlijsting met fronton en flankerende oeils-de-boeuf. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op lage sokkel van arduin. Penanten van de begane grond uitgewerkt als geblokte pilasters onder trigliefenfries en puilijst; markerende erker met Ionische pilasters en hoofdgestel en balustrade die verder loopt over de zijtravee Klassieke gevelafsluiting met architraaf, panelenfries en gekorniste kroonlijst met tandlijst op consoles. Strakke rechthoekige muuropeningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita