erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 6413   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6413

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Dit opvallende eclectische burgerhuis is net als de twee naastgelegen woningen op nrs. 209 en 211 gebouwd naar ontwerp en voor eigen rekening van aannemer F. Masson. Hoewel het een paar jaren later is gebouwd dan de twee buurhuizen, namelijk in 1904, vertoont het dezelfde kenmerken: de lijstgevel van de woning krijgt door een parement dat voor een groot deel met hardsteen is bekleed, een rijk, statig karakter.

Burgerwoning van vier bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. De eerste bouwlaag is opvallend laag gehouden, omdat het enkel dienstruimtes herbergt. De begane grond werd als sokkel van de woning geconcipieerd en is daartoe voorzien van een zwaar geblokt hardstenen parement, met een centraal entablement met driehoekig fronton op zware consoles. De brede poort geeft toegang tot een gang die doorloopt tot aan de paardenstal achterin de tuin. De stal is een lage baksteenbouw in een eclectische stijl, met een torentje met windvaan en een hoog dak met oeil-de-boeuf en ijzeren balustrade; er is niet nagegaan of dit gebouw nog bestaat.

De verdiepingen hebben een parement van beschilderde baksteen met hardsteen voor speklagen, kordons en versierde lateien. Ook het centrale vensterrisaliet is volledig bekleed met een geblokt hardstenen parement. Oorspronkelijk werd de gevel bekroond door een boven de kroonlijst uitkomende cartouche met jaartal waarboven een rond fronton, geflankeerd door een balustrade met gekruld ijzerwerk. Hiervan werd enkel de cartouche behouden. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk; bovenvensters met ijzeren leuning. De blinde boogvelden van de bovenvensters werden wellicht bij de wijziging van de bovenverdieping kleurrijk versierd; G. Plomteux en R. Steyaert menen dat het om een faiencedecor gaat. Volgens de notities van deze auteurs is in deze woning een interessant interieur bewaard.

  • Agentschap Ruimte en Erfgoed Antwerpen, Inventarisarchief Amerikalei, notities G. Plomteux en R. Steyaert.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 475.
  • PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6413 (Geraadpleegd op 22-01-2020)