erfgoedobject

Art nouveau burgerhuis

bouwkundig element
ID
6415
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6415

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art nouveau burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in art nouveau, gebouwd in opdracht van P. Huygels-Van Humbeeck naar ontwerp van Ernest Stordiau. De bouwaanvraag die in 1900 voor deze woning werd ingediend, bevat een veel klassieker gevelplan, waarop de typische art-nouveau-elementen van de woning niet weergegeven zijn. De natuurstenen façade die voorgesteld wordt kent een klassieke neoclassicistische ordonnantie en ornamentiek met onder meer imitatievoegen, rocailles, plantenslingers, opgekrulde consoles. Het ontwerp lijkt sterk op de gevel van de naastgelegen woning op nr. 217. De uitgevoerde gevel van de woning daarentegen, bevat fraaie art-nouveau-elementen die het karakter van de gevel bepalen.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is bekleed met een natuurstenen façade; hardstenen plint met twee kelderopeningen met art-nouveautraliewerk; houten kroonlijst. De begane grond heeft getoogde muuropeningen: heel mooi afgewerkte deur met onregelmatige panelen, betralied deurlicht, waterlijst met gesculpteerde, uitwaaierende art-nouveauplantenmotieven, hoog getoogd bovenlicht. Verzorgde detaillering van deurbel en voetenschraper. Twee getoogde vensteropeningen met bewaard houtwerk met typische roedeverdeling. Centraal op de tweede bouwlaag, een brede driezijdige erker op slanke consoles; origineel schrijnwerk met fijne roedeverdeling is vervangen. Rechthoekige bovenvensters rechthoekig, in verdiepte omlijsting.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1606.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 13.
  • VELDEMAN M. 1986: Art Nouveau-architectuur in groot-Antwerpen, Gazet van Antwerpen, 1 augustus 1986, 26.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Art nouveau burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6415 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.