Burgerhuis in art nouveau, gebouwd in opdracht van P. Huygels-Van Humbeeck naar ontwerp van Ernest Stordiau. De bouwaanvraag die in 1900 voor deze woning werd ingediend, bevat een veel klassieker gevelplan, waarop de typische art-nouveau-elementen van de woning niet weergegeven zijn. De natuurstenen façade die voorgesteld wordt kent een klassieke neoclassicistische ordonnantie en ornamentiek met onder meer imitatievoegen, rocailles, plantenslingers, opgekrulde consoles. Het ontwerp lijkt sterk op de gevel van de naastgelegen woning op nr. 217. De uitgevoerde gevel van de woning daarentegen, bevat fraaie art-nouveau-elementen die het karakter van de gevel bepalen.
Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is bekleed met een natuurstenen façade; hardstenen plint met twee kelderopeningen met art-nouveautraliewerk; houten kroonlijst. De begane grond heeft getoogde muuropeningen: heel mooi afgewerkte deur met onregelmatige panelen, betralied deurlicht, waterlijst met gesculpteerde, uitwaaierende art-nouveauplantenmotieven, hoog getoogd bovenlicht. Verzorgde detaillering van deurbel en voetenschraper. Twee getoogde vensteropeningen met bewaard houtwerk met typische roedeverdeling. Centraal op de tweede bouwlaag, een brede driezijdige erker op slanke consoles; origineel schrijnwerk met fijne roedeverdeling is vervangen. Rechthoekige bovenvensters rechthoekig, in verdiepte omlijsting.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Art nouveau burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135170 (geraadpleegd op ).
Nummer 215. Burgerhuis in art-nouveaustijl naar ontwerp van E. Stordiau, van 1900. Lijstgevel met parement van witte natuursteen op hoge arduinen sokkel met keldervensters. Centrale driezijdige erker. Rechthoekige, modo licht getoogde vensters met fijne verdiepte omlijsting en origineel schrijnwerk. Zeer mooie getoogde deur met smeedijzeren versiering van de waaier die overvloeit in de houten deurpanelen; stenen waterlijst met floraal versierde uiteinden en hoog getoogd bovenlicht. Stenen omlijsting van de bel, eveneens met bloemmotief.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Art nouveau burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6415 (geraadpleegd op ).