erfgoedobject

Eclectisch winkelhuis

bouwkundig element
ID: 6416   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6416

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Eclectisch woon- en winkelhuis gebouwd circa 1902 naar ontwerp van architect Albert Arnou voor Louis Kintschots. De woning springt in het oog door de prachtige sgrafittopanelen waarvan de tekening ook in grote lijnen op het plan wordt weergegeven. Het gaat om guirlandes waartussen lotus- en zonmotieven, ankers, passers en kapitelen zijn verwerkt. Gezien de link van deze ornamentiek met de vrijmetselarij, is het mogelijk dat bouwheer Kintschots tot een loge behoorde.

Het gaat om een rijwoning van vier bouwlagen en drie travee├źn onder zadeldak. De rechthoekige muuropeningen zijn op elke bouwlaag anders uitgewerkt: op de tweede bouwlaag met doorlopende hardstenen latei; op de derde bouwlaag is het boogveld boven de latei met sgraffito opgevuld; de vierde bouwlaag bestaat uit vijf gekoppelde vensters waartussen Ionische deelzuiltjes die een boogfries dragen. De houten kroonlijst is afgewerkt met een rechte muizentandfries en wordt gedragen door hardstenen consoles. De oorspronkelijke houten winkelpui, met centrale etalage en rondboogdeuren, is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 989.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6416 (Geraadpleegd op 21-02-2020)