Teksten van Eclectisch winkelhuis

Eclectisch rijhuis ()

Eclectisch woon- en winkelhuis gebouwd circa 1902 naar ontwerp van architect Albert Arnou voor Louis Kintschots. De woning springt in het oog door de prachtige sgrafittopanelen waarvan de tekening ook in grote lijnen op het plan wordt weergegeven. Het gaat om guirlandes waartussen lotus- en zonmotieven, ankers, passers en kapitelen zijn verwerkt. Gezien de link van deze ornamentiek met de vrijmetselarij, is het mogelijk dat bouwheer Kintschots tot een loge behoorde.

Het gaat om een rijwoning van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. De rechthoekige muuropeningen zijn op elke bouwlaag anders uitgewerkt: op de tweede bouwlaag met doorlopende hardstenen latei; op de derde bouwlaag is het boogveld boven de latei met sgraffito opgevuld; de vierde bouwlaag bestaat uit vijf gekoppelde vensters waartussen Ionische deelzuiltjes die een boogfries dragen. De houten kroonlijst is afgewerkt met een rechte muizentandfries en wordt gedragen door hardstenen consoles. De oorspronkelijke houten winkelpui, met centrale etalage en rondboogdeuren, is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 989.

Auteurs:  Hooft, Elise

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (bitumen); eclectische stijl te dateren circa 1905.

Lijstgevel van witte baksteen gecombineerd met natuursteen. Merkwaardige gevelbrede sgraffitopanelen op de borstwering van de derde bouwlaag en in het fries met voorstelling van gestileerde guirlandes, lotus- en zonmotieven, ankers, passer, Ionisch kapiteel. Rechthoekige vensters: op de vierde bouwlaag gekoppeld met Ionische deelzuiltjes en boogfries van natuursteen. Houten kroonlijst met tandlijst op gegroefde stenen hoekconsoles. Voormalige houten winkelpui met centraal rechthoekig uitstalraam en flankerende rondboogdeuren.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita