Typerend voor de stationsbuurt is de aanwezigheid van talrijke cinema’s. De meeste bioscopen werden afgebroken, sommige kregen een andere functie. Dit pand werd in 1938 in gebruik genomen als bioscoop, eerst "Studio Savoy", later "Vendome". Een bestaand eind-19de-eeuws pand wordt rond 1938 verbouwd tot cinema door aannemer A. Van Genabeek, wonende in de Moonsstraat 37-39 voor eigenaar Van Dessel uit de Carnotstraat 45. De zaal wordt uitgebaat door J. Van Look, die in 1938 een vergunning aanvraagt voor de uitbating van Kinema ABC.
Het pand bestaat uit een voorhuis van vier bouwlagen en vier traveeën met een grote achterbouw. De plannen in het bouwdossier van 1938 tonen dat de inkom, vestibule en cinemazaal over twee verdiepingen worden geïnstalleerd, waarbij alle bestaande muren worden afgebroken. Achter de zaal bevond zich nog een bureeltje, kleine koer en een traphal. Het pand is anno 2013 in gebruik als goklokaal.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Bioscoop Vendome [online], https://id.erfgoed.net/teksten/147610 (geraadpleegd op ).
Nummer 31. Voorheen "Studio Savoy", bioscoop opklimmend tot circa 1938, zie aanvraag tot uitbating; latere aanpassingen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Bioscoop Vendome [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6419 (geraadpleegd op ).