erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID: 642   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/642

Beschrijving

Vervallen en leegstaande L-vormige hoeve uit eind 19de eeuw, gelegen aan een voorheen belangrijke weg (Atlas van de Buurtwegen, 1845), thans slechts een hier doodlopende veldweg. De datering 1927 slaat mogelijk op de cementering van het woonhuis.

Woonhuis van stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; gecementeerde voorgevel. Zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). In de achtergevel zijn de gebintstijlen zichtbaar, en twee gebintstijlschoren; drie kleine vensters, waarvan één bolkozijn. Twee vensters en een deur in de erfzijdegevel.

Haaks hierop, achteraan het erf, bakstenen dwarsschuur met stal, voorzien van een rechthoekige schuurpoort en twee getoogde deuren.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/642 (Geraadpleegd op 02-04-2020)