Cinema Metro ()

Typerend voor de stationsbuurt is de aanwezigheid van talrijke cinema’s. Talrijke panden kregen ondertussen een andere functie, de meeste zijn zelfs gesloopt, waaronder Cinema Metro, ooit op nummer 22. De bioscoop werd in 1935 ingericht in een ouder, eind-19de-eeuws pand. Architect L. Van den Broeck tekende de verbouwingsplannen in opdracht van de Société d'Attractions Générales. In hetzelfde jaar werd de vergunning voor de uitbating van een "Kinema met accumulatorenbatterij" afgeleverd aan Cinex. De bioscoop werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield door een bominslag en in 1946 heropgebouwd naar ontwerp van de Brusselse architect en landmeter F.J. De Smedt, wonende in de Avenue Albert 35. Het pand werd nog meermaals verbouwd, onder meer door Rie Haan in 1955. Het ging om een pand van een drietal bouwlagen hoog onder platte bedaking, met een modernistische natuurstenen voorgevel. De inkomhal werd door een luifel geaccentueerd, waarboven in grote letters "METRO". Links en rechts van de centrale inkompartij kleine vierkante vensteropeningen van de trapzalen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Antwerpen, 1946, dossier 55.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 2296, 18 # 20462, 18 # 34436.
  • Stadsarchief Antwerpen, Milieuvergunningen, 25 # 35890.

Auteurs:  Hooft, Elise

Metro voorheen Scala ()

Nummer 22. Als operetteschouwburg en variététheater opklimmend tot begin 20ste eeuw; tot bioscoop omgevormd in 1935 naar ontwerp van L. Van Den Broeck, in 1944 door bominslag vernield en in 1946 herbouwd. Imposante natuurstenen gevel; kleine vrijwel vierkante vensters ter hoogte van de trapzalen links en rechts van hoge overluifelde inkom.

• WILDIERS C., De Kinema verovert de Scheldestad, [Antwerpen, 1956], p. 13.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita