Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Hoekpand Anselmostraat/Amerikalei van zeven traveeën, een afgeschuinde hoek en twee traveeën, en drie bouwlagen onder zadeldak (bitumen, nok parallel aan de straat); neoclassicistische stijl van circa 1894, zie aanvraag van 1894 voor plaatsing van glazen windschermen voor café. Markante hoeksituatie met afgeschuinde punt en over tien traveeën doorlopend balkon met ijzeren leuning; opengewerkt ijzeren hek tussen dit en aanpalend pand aan Amerikalei. Inmiddels gesloopt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1894, Modern Archief 20.295, dossier 846.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Neoclassicistisch hoekpand van drie bouwlagen onder zadeldak en één travee in de Amerikalei, een afgeschuinde travee en zeven traveeën in de Anselmostraat. Het pand werd circa 1884 gebouwd als café naar ontwerp van ingenieur-architect Henri Hertogs, op zijn eigen grond. Het pand viel op door het over de tien traveeën doorlopende balkon met gietijzeren leuning, circa 1894 aangebracht. Het pand werd begin jaren 1970 gesloopt.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 552, 1894 # 846.
  • Stadsarchief Antwerpen, Beeldarchief, PB # 4592.