Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl te dateren midden jaren 1870, oorspronkelijk het linker pand van een geheel van twee gekoppelde woningen. Het rechter pand, een bescheidener burgerhuis, werd in 1949 grondig verbouwd (nummer 59).

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een later gemansardeerd zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Oorspronkelijk zeven traveeën breed, beantwoordde het uniform behandelde gevelfront aan een symmetrisch opzet, met de klemtoon op het drie traveeën brede middenrisaliet. Dit laatste werd gemarkeerd door gesuperposeerde pilasters, en een balkon met consoles en balustrade. Bij de verbouwing van de gevel van het burgerhuis in 1949, werden middenrisaliet en balkon met één travee ingekort. Nadrukkelijk geleed door kordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, is de opstand opgebouwd uit registers van getoogde vensters op de begane grond en rechthoekige vensters op de bovenverdiepingen, beide in geriemde omlijsting met onderdorpels. In de linker travee, rondbogige koetspoort met bewerkte dagkanten, sluitsteen, rankwerk in de zwikken en behouden schrijnwerk. Van het klassieke hoofdgestel met architraaf en panelenfries, werd de kroonlijst vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#26113.

Auteurs :  Braeken, Jo