Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Albert Van Peeterssen, naar een ontwerp van Jean Alphonse Pots uit 1920-1921. Het gebouw behoort tot het relatief vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf 1910 tot eind jaren 1950. Voor Van Peeterssen ontwierp hij in 1910 een bescheiden woning in de Beerschotstraat, in 1913 een meergezinswoning in de Van Schoonbekestraat, en in 1920 een verdwenen burgerhuis aan de Jan Van Rijswijcklaan. Zijn architectuur evolueerde van een beaux-artsidioom naar een gematigde art-decostijl tijdens het interbellum, maar over zijn oeuvre is weinig bekend.

De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak. In overeenstemming met de indeling van het interieur, legt de asymmetrische gevelcompositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Een driezijdige erker met balustrade markeert de begane grond, oplopende vensteromlijstingen met gebogen waterlijsten beide bovenverdiepingen. Opvallend is de hoefijzerboogvorm van het bovenste venster, als een late reminiscentie aan de art nouveau. Verder bestaat de ornamentatie uit een neorenaissance-maskerkopsleutel, en een reliëfpaneel met een vroege art-deco-bloemenkorf. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters, het loodglas in de bovenlichten van de erker, en het smeedijzeren voortuinhek bleven behouden.

De plattegrond volgt de klassieke typologie van de burgerwoning, bestaande uit een hoofdvolume en een lagere achterbouw. Volgens de bouwplannen wordt de suite van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht op de begane grond, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis, de office en de keuken. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers, de voorkamer over volledige breedte van de woning, en een achterkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een 'cabinet de toilette' en twee achterkamertjes

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1920#10766 en 1921#10900.