erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 6455   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6455

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de houthandelaar Gaston R. Schul-Block, naar een ontwerp van architect Jules Hofman uit 1910. De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt een souterrain en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het type en de stijl beantwoorden aan de woningen die Hofman vanaf 1909 als hoofdarchitect voor de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht ontwerpt, waarvan een zestal in de nabijgelegen Jan Van Rijswijcklaan. In vergelijking met deze vrij voorname burgerhuizen is de uitvoering hier aanzienlijk soberder, zeker wat het materiaalgebruik en de decoratie betreft. De woning Schul-Block behoort tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau.

De lijstgevel heeft een parement in overwegend rode baksteen, ruim verwerkt met banden witte baksteen, op een plint in arduin. In overeenstemming met de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de brede zijtravee. Deze is als risaliet uitgewerkt, en mondt boven de houten kroonlijst uit in een puntgevel met schouderstukken en een postament op de top. De begane grond wordt gemarkeerd door een driezijdige houten erker, waarop een decoratieve smeedijzeren balkonborstwering. Opvallend zijn de rondboogopeningen: het portaal met een ronde oculus als bovenlicht, de hoge bovenvensters en het halfronde drielicht in de geveltop. Het houten schijnwerk van de fraaie deur, de vensters met typische roedeverdeling, en de dakkapel is bewaard. Bij de verbouwing van het souterrain tot garage, werd het smeedijzeren voortuinhek met hetzelfde patroon als het balkon verwijderd.

De plattegrond volgt de klassieke typologie van het burgerhuis, met oorspronkelijk een kantoor en de keuken met keukenlift in het souterrain. Volgens de bouwplannen wordt de suite van salon, eetkamer en veranda op de begane grond, geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de office.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1910#869.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6455 (Geraadpleegd op 19-08-2019)