Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de houthandelaar Gaston R. Schul-Block, naar een ontwerp van architect Jules Hofman uit 1910. Het type en de stijl beantwoorden aan de woningen die Hofman vanaf 1909 als hoofdarchitect voor de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht ontwerpt, waarvan een zestal in de nabijgelegen Jan Van Rijswijcklaan. In vergelijking met deze vrij voorname burgerhuizen is de uitvoering hier aanzienlijk soberder, zeker wat het materiaalgebruik en de decoratie betreft. De woning Schul-Block behoort tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement in overwegend rode baksteen, ruim verwerkt met banden witte baksteen, op een plint in arduin. In overeenstemming met de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de brede zijtravee. Deze is als risaliet uitgewerkt, en mondt boven de houten kroonlijst uit in een puntgevel met schouderstukken en een postament op de top. De begane grond wordt gemarkeerd door een driezijdige houten erker, waarop een decoratieve smeedijzeren balkonborstwering. Opvallend zijn de rondboogopeningen: het portaal met een ronde oculus als bovenlicht, de hoge bovenvensters en het halfronde drielicht in de geveltop. Het houten schijnwerk van de fraaie deur, de vensters met typische roedeverdeling, en de dakkapel is bewaard. Bij de verbouwing van het souterrain tot garage, werd het smeedijzeren voortuinhek met hetzelfde patroon als het balkon verwijderd.

De plattegrond volgt de klassieke typologie van het burgerhuis, met oorspronkelijk een kantoor en de keuken met keukenlift in het souterrain. Volgens de bouwplannen wordt de suite van salon, eetkamer en veranda op de begane grond, geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de office.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), te dateren circa 1910. Bakstenen lijst- en puntgevel met dito gekleurde speklagen en omlijstingen. Risalietvormende venstertravee met houten erker, balkon en puntgevel; de begane grond verbouwd tot garage. Deurtravee met dakkapel; rechthoekige deur met paneelwerk gevat in beglaasde rondboognis.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita