erfgoedobject

Klooster en school

bouwkundig element
ID: 648   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/648

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalig klooster en school van de Zusters van de Kindsheid Jezus, gebouwd in 1898. Het klooster is een breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen, waarachter (nok loordrecht op de straat) de school aansluit, twaalf traveeën en een bouwlaag. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Het klooster is voorzien van middenrisaliet, bekroond met een dakvenster met puntgevel, hoekpilasters en een rondboogfries onder de kroonlijst, ook aan de zijgevels. Getoogde bakstenen muuropeningen met hardstenen sluitstenen, de deur voorzien van hardstenen blokken aan de posten.

Het schoolgebouw is voorzien van een overhoekse muizentandfries en getoogde, bakstenen muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Klooster en school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/648 (Geraadpleegd op 02-04-2020)