erfgoedobject

Eclectisch samenstel van vier burgerhuizen uit 1898

bouwkundig element
ID
6480
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6480

Juridische gevolgen

Beschrijving

De nummers 18 tot en met 22 werden gebouwd als samenstel van vier woningen, waarvan de twee centrale (samengevoegd tot nr. 20) in een opvallende, kleurrijke eclectische stijl, geflankeerd door twee eenvoudige neoclassicistische lijstgevels (nrs. 18-22), die sterk verbouwd zijn. Het geheel is ontworpen en gebouwd door Florent Verbraeken voor Jos Geenen, in 1898, cf. jaartal op de gevel van nr. 20. Deze bouwmeester bouwde in de jaren 1890 verschillende huizen in deze straat, cf. een vijftal bouwaanvragen voor o.m. ook het naastgelegen nr. 16.

Nr. 20, bestaande uit twee samengevoegde woningen van twee traveeën woningen, telt twee bouwlagen onder mansardedak met rechthoekige dakvensters, oorspronkelijk bekroond met driehoekige frontons. Bakstenen lijstgevel op hardstenen, doorlopende puilijst en banden. Gevelbeëindiging door hardstenen fries met schijven en panelen; kroonlijst met tandlijst op (gekoppelde) consoles. Eerste travee met klein balkon op halfronde sokkel, centrale traveeën gekoppeld en gemarkeerd door lisenen en breed balkon. Vierde travee hoger opgaand boven de kroonlijst, oorspronkelijk met bekronend koepeltje. Rechthoekige muuropeningen, op begane grond onder boogveldjes met leeuwenkoppen en festoenen, op bovenverdieping in hardstenen omlijsting. Balkonvensters, waarvan tussenstijlen met wortelmotief, bekroond met rechthoekige panelen waarop bas-reliëf met maskerkop en datering. Eerste en laatste travee met respectievelijk een latere poort (aanvankelijk deur en venster) en een rechthoekige deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 140 (18-22), 1895 # 1223 (16).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch samenstel van vier burgerhuizen uit 1898 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6480 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.