Teksten van Eclectisch samenstel van vier burgerhuizen uit 1898

Eclectisch samenstel uit 1898 ()

De nummers 18 tot en met 22 werden gebouwd als samenstel van vier woningen, waarvan de twee centrale (samengevoegd tot nr. 20) in een opvallende, kleurrijke eclectische stijl, geflankeerd door twee eenvoudige neoclassicistische lijstgevels (nrs. 18-22), die sterk verbouwd zijn. Het geheel is ontworpen en gebouwd door Florent Verbraeken voor Jos Geenen, in 1898, cf. jaartal op de gevel van nr. 20. Deze bouwmeester bouwde in de jaren 1890 verschillende huizen in deze straat, cf. een vijftal bouwaanvragen voor o.m. ook het naastgelegen nr. 16.

Nr. 20, bestaande uit twee samengevoegde woningen van twee traveeën woningen, telt twee bouwlagen onder mansardedak met rechthoekige dakvensters, oorspronkelijk bekroond met driehoekige frontons. Bakstenen lijstgevel op hardstenen, doorlopende puilijst en banden. Gevelbeëindiging door hardstenen fries met schijven en panelen; kroonlijst met tandlijst op (gekoppelde) consoles. Eerste travee met klein balkon op halfronde sokkel, centrale traveeën gekoppeld en gemarkeerd door lisenen en breed balkon. Vierde travee hoger opgaand boven de kroonlijst, oorspronkelijk met bekronend koepeltje. Rechthoekige muuropeningen, op begane grond onder boogveldjes met leeuwenkoppen en festoenen, op bovenverdieping in hardstenen omlijsting. Balkonvensters, waarvan tussenstijlen met wortelmotief, bekroond met rechthoekige panelen waarop bas-reliëf met maskerkop en datering. Eerste en laatste travee met respectievelijk een latere poort (aanvankelijk deur en venster) en een rechthoekige deur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 140 (18-22), 1895 # 1223 (16).

Auteurs:  Hooft, Elise

Huis ANNO 1898 ()

Enkelhuis met neorenaissance-elementen naar ontwerp van F. Verbraeken, gedateerd "ANNO 1898".

Flankerende en identieke nummers 18 en 22 met zelfde bouwdatum.

Bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, (pseudo?-) mansardedak (geschubde leien) met rechthoekige dakvensters, oorspronkelijk bekroond met driehoekige frontons. Arduinen sokkel, doorlopende puilijst en banden. Gevelbeëindiging door hardstenen fries met schijven en panelen; kroonlijst met tandlijst op (gekoppelde) consoles.

Eerste travee met klein balkon op halfronde sokkel, middentravee gekoppeld en gemarkeerd door lisenen, breed balkon. Derde travee hoger opgaand boven de kroonlijst, oorspronkelijk met bekronend koepeltje.

Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1898, Modern Archief 20.329, dossier 140.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita