Stedelijke Kindertuin 5 en woning onderwijzeres

Beschrijving

Schoolgebouw opgericht in 1879-81 als fröbelschool met woning voor een onderwijzeres, naar een ontwerp door stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1878. Uitgebreid met een klassenvleugel naar een ontwerp door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1893. Aan straatzijde voormalige onderwijzerswoning met aansluitend L-vormig schoolgebouw rond een rechthoekige speelplaats.

Straatgevel van vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak (bitumen). Bakstenen lijstgevel op een hoge arduinen plint, markerende lisenen en overhoekse baksteenfriezen; hoger opgaand dakvenster met tuitgeveltje. Rechthoekige vensters in beschilderde omlopende omlijsting. Links rondboogingang in geprofileerde beschilderde omlijsting op pilasters, hogerop stadswapen met flankerende voluten en bekronend driehoekig fronton.

Schoolvleugels van één (nok parallel met de straat) of twee en drie ( haaks op straat) bouwlagen onder zadeldak (bitumen, nok parallel straat) en plat dak. Baksteenbouw met markerende lisenen en banden van natuursteen, rechthoekige vensters.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita

Schoolvleugels gesloopt voor nieuwbouw.