Burgerhuis in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Belgiëlei
Locatie Belgiëlei 31, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in beaux-artsstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1906. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Raphaël Hill Elbaum (1873-1935), geboren in het Russische Sedlez en volgens het vreemdelingenregister naar Antwerpen geëmigreerd vóór zijn 12de levensjaar. Het hotel Elbaum vormde een ensemble met de aanpalende, voornamere hotels Max Tom (voorheen nummer 27) en Henry Raminker (voorheen nummer 29), in 1905 ontworpen door Thielens respectievelijk in neorenaissance- en neorococostijl, en gesloopt in 1984. Deze drie hotels behoren tot het latere werk van Emile Thielens, die actief was tot zijn overlijden in 1911. Vooral bekend van de gebouwen voor de Antwerpse Zoo, verliet hij aan het eind van zijn loopbaan de art nouveau voor een klassieke beaux-artsstijl. Veruit zijn belangrijke realisatie uit deze periode is de monumentale Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts aan de Meir.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, met een geboste pui en een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de pui- en waterlijsten en afgewerkt met een zwaar geornamenteerd, klassiek hoofdgestel op consoles, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de bel-etage. Deze wordt in de twee linker traveeën gemarkeerd door een bow-window met console, vijflicht en bekronend smeedijzeren balkon, en in de rechter travee door een driehoekig fronton. Verder volgt de opstand een regelmatig schema van rechthoekige deur- en vensteropeningen met sluitstenen op de begane grond, geriemde omlijstingen en bewerkte borstweringen op de bovenverdiepingen. Het geveldecor is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl, met typische ornamenten als guirlandes met strik, medaillons en chutes, vooral ter versiering van de borstweringen of lateien en het hoofdgestel. Het smeedwerk van de balkonborstwering en keldertralies volgt een laat-18de-eeuws patroon. Het oorspronkelijk houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters, met kleine roeden in het bovenlicht, is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#1288 (hotel Elbaum), 1905#2578-2579 (hotels Raminker en Tom).
  • Architectuurarchief Provincie Antwerpen, archief Emile Thielens, foto herenhuizen Tom, Raminker en Elbaum.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Belgiëlei

Belgiëlei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.