erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 6487   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6487

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Victor Lynen, naar een ontwerp door meester-timmerman Joannes Franciscus Van Gennip uit 1867. Het pand paalde aan het hotel Lynen-Könemann, een neoclassicistische stadspaleis ontworpen door de architect Charles Servais in 1860, dat de oostzijde van het 'rond punt' van de Belgiëlei innam, op de hoek met de Nerviërsstraat. Gesloopt voor nieuwbouw omstreeks 2002.

Victor Lynen (Antwerpen, 1834-Baden Baden, 1894), echtgenoot van Marie Könemann, was een vermogend handelaar en bestuurder van diverse genootschappen. Hij maakte naam als muziekmecenas en kunstverzamelaar, filantroop, liberaal politicus, en voorzitter van het uitvoerend comité van de Wereldtentoonstelling van 1885. De componist Franz Liszt logeerde in de jaren 1880 meermaals in het hotel Lynen-Könemann naar aanleiding van concerten.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk  onder een zadeldak, later vervangen door een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand en een geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bel-etage gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een balustrade, doorgetrokken over de zijtraveeën. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De bovenvensters zijn gevat in geriemde omlijstingen, op de bel-etage verrijkt met oren en sluitstenen. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging Houten dakvenster met gebogen fronton in de middenas.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#125; foto 40#1411 (hotel Lynen-Könemann).
  • BAECK, E. & BAECK-SCHILDERS, H. 2013: Victor Lynen (1834-1894), Een Antwerpse tycoon van Duitse komaf, HistoriANT 1, 83-109.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2020


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6487 (Geraadpleegd op 12-08-2020)