Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Victor Lynen, naar een ontwerp door meester-timmerman Joannes Franciscus Van Gennip uit 1867. Het pand paalde aan het hotel Lynen-Könemann, een neoclassicistische stadspaleis ontworpen door de architect Charles Servais in 1860, dat de oostzijde van het 'rond punt' van de Belgiëlei innam, op de hoek met de Nerviërsstraat. Gesloopt voor nieuwbouw omstreeks 2002.

Victor Lynen (Antwerpen, 1834-Baden Baden, 1894), echtgenoot van Marie Könemann, was een vermogend handelaar en bestuurder van diverse genootschappen. Hij maakte naam als muziekmecenas en kunstverzamelaar, filantroop, liberaal politicus, en voorzitter van het uitvoerend comité van de Wereldtentoonstelling van 1885. De componist Franz Liszt logeerde in de jaren 1880 meermaals in het hotel Lynen-Könemann naar aanleiding van concerten.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, later vervangen door een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand en een geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bel-etage gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een balustrade, doorgetrokken over de zijtraveeën. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De bovenvensters zijn gevat in geriemde omlijstingen, op de bel-etage verrijkt met oren en sluitstenen. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging Houten dakvenster met gebogen fronton in de middenas.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#125; foto 40#1411 (hotel Lynen-Könemann).
  • BAECK, E. & BAECK-SCHILDERS, H. 2013: Victor Lynen (1834-1894), Een Antwerpse tycoon van Duitse komaf, HistoriANT 1, 83-109.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, uit tweede helft 19de eeuw. Enkelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel; drie traveeën, drie bouwlagen en mansardedak met rechthoekige dakvensters, groter middenvenster onder gebogen fronton, kroonlijst op klossen. Arduinen plint, geblokte begane grond, gekorniste puilijst, kordons en doorlopende lekdrempels. Centraal balkon op zware voluten met balusters doorlopend over de borstwering. Rechthoekige vensters, op bovenverdiepingen in geriemde omlijsting, bel-etage met oren en bewerkte sluitstenen. Rechthoekige deur in eerste travee.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita