Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1899. Opdrachtgeefster was juffrouw Hélène Elisabeth Pfeifer (°Sint-Joost-ten Node, 1852), Duits van origine maar met de Nederlandse nationaliteit, en sinds 1859 ingeschreven in Antwerpen.

Het hotel Pfeifer behoort tot de talrijke burger- en herenhuizen, die Joseph Hertogs op het hoogtepunt van zijn loopbaan in de betere wijken van Antwerpen realiseerde voor de vermogende, overwegend liberale mercantiele burgerij. Omstreeks de eeuwwisseling, zijn rijpe periode, vermengde hij diverse neostijlen tot een eclectisch idioom, en drukte met monumentale bouwwerken als het Hansahuis op de hoek van de Suikerrui en de Ernest Van Dijckkaai zijn stempel op het Antwerpse stadsbeeld.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Het verzorgde, in natuursteen uitgevoerde gevelfront met een arduinen plint, wordt ter hoogte van de mansarde bekroond door een verhoogde halsgevel . Opstand en decor vermengen elementen van de neorenaissance en de neobarok, geïnspireerd op 17de-eeuwse voorbeelden. De detaillering van vooral de geveltop wijkt in lichte mate af van het ontwerp uit de bouwaanvraag. Nadrukkelijk horizontaal geleed, worden de drie registers belijnd door entablementen met waterlijst. Daarbij ligt de klemtoon van de compositie op de bel-etage, die wordt gemarkeerd door compositie halfzuilen als dragers van een brede fries met guirlandes, en door een centraal balkon met balustrade doorgetrokken in de versierde borstwering. De rondboogdeur met imposten en sluitsteen heeft een gebroken, gebogen fronton als bekroning; een bloementuil siert de middenpenant van de tweede verdieping. De tweeledige geveltop met voluten heeft een driehoekig fronton als bekroning, en een obelisk als topstuk. Een rondboogdrielicht met pilasters en een gebogen smeedijzeren borstwering doorbreekt de hoofdgeleding, daar waar de topgeleding is versierd met een rond medaillon.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1899#1112; vreemdelingendossier 481#20971.