erfgoedobject

Herenhuis in neorenaissancestijl

bouwkundig element
ID
6504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6504
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Herenhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van Georges Castelot, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1889 (inscriptie). Uiterlijk sinds 1900 eigendom van graaf de Bergeyck, die dat jaar een koetshuis liet bouwen door de architect Frans Stuyck.

Het hotel Castelot behoort tot de belangrijkste realisaties uit het vroege oeuvre van Georges Matthyssens, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest. In deze periode paste Matthyssens in zijn oeuvre zowel de pittoreske neo-Vlaamserenaissance als het meer conventionele neoclassicisme toe, soms met een detaillering en ornamentiek ontleend aan de second-empirestijl. In de laatste fase van zijn loopbaan kort vóór de Eerste Wereldoorlog combineerde de architect een privépraktijk met ontwerpopdrachten en vastgoedprojecten voor L’Epargne Immobilière, waarvan hij afgevaardigd bestuurder-directeur was. Tot de belangrijkste realisaties van deze bouwmaatschappij behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir.

Statige rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit wittenatuursteen, op een hardstenen plint. De opstand wordt bepaald door het bredere, middenrisaliet, verder geritmeerd door pilasters - de laatste geringd op begane grond, en beëindigd met een klassiek hoofdgestel. Registers van rechthoekige muuropeningen met doorgetrokken entablementen en borstweringen; koetspoort met bovenlicht in de laatste travee. De erker met wortelmotieven die het risaliet markeert, wordt gedragen door hermen, volgens A. De Lattin van 1890 door de beeldhouwer Alphonse Van Beurden. Interieur in neorococo- en neorenaissancestijl.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1889#954 en 1900#832.
  • DE LATTIN A. 1979: Beroemde medeburgers, Antwerpen- Amsterdam, 117.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6504 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.