Herenhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van Georges Castelot, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1889 (inscriptie). Uiterlijk sinds 1900 eigendom van graaf de Bergeyck, die dat jaar een koetshuis liet bouwen door de architect Frans Stuyck.
Het hotel Castelot behoort tot de belangrijkste realisaties uit het vroege oeuvre van Georges Matthyssens, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest. In deze periode paste Matthyssens in zijn oeuvre zowel de pittoreske neo-Vlaamserenaissance als het meer conventionele neoclassicisme toe, soms met een detaillering en ornamentiek ontleend aan de second-empirestijl. In de laatste fase van zijn loopbaan kort vóór de Eerste Wereldoorlog combineerde de architect een privépraktijk met ontwerpopdrachten en vastgoedprojecten voor L’Epargne Immobilière, waarvan hij afgevaardigd bestuurder-directeur was. Tot de belangrijkste realisaties van deze bouwmaatschappij behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir.
Statige rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit wittenatuursteen, op een hardstenen plint. De opstand wordt bepaald door het bredere, middenrisaliet, verder geritmeerd door pilasters - de laatste geringd op begane grond, en beëindigd met een klassiek hoofdgestel. Registers van rechthoekige muuropeningen met doorgetrokken entablementen en borstweringen; koetspoort met bovenlicht in de laatste travee. De erker met wortelmotieven die het risaliet markeert, wordt gedragen door hermen, volgens A. De Lattin van 1890 door de beeldhouwer Alphonse Van Beurden. Interieur in neorococo- en neorenaissancestijl.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2015: Herenhuis in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/173482 (geraadpleegd op ).
Herenhuis in neorenaissancestijl naar ontwerp van G. Matthyssens (zie inscriptie), te dateren circa 1890; eertijds woning van graaf de Bergeyck, heden zetel en bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis. Vijf traveeën en drie bouwlagen. Natuurstenen lijstgevel op een arduinen plint, klassieke gevelbeëindiging. Enkelhuisopstand en bredere risalietvormende middentravee; gevel verder geritmeerd door pilasters, de laatste geringd op begane grond, entablementen doorlopend over de borstweringen. Risaliet met erker met wortelmotieven gedragen door hermen, volgens A. De Lattin van 1890 door beeldhouwer A. Van Beurden. Rechthoekige vensters; grote rechthoekige poort met bovenlicht in laatste travee.
Bewaarde neorococo- en neorenaissance-interieurs.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Herenhuis in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6504 (geraadpleegd op ).