erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
6505
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6505

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, het resterende linker pand van een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen, naar een ontwerp door de architect Joannes Franciscus Van Boghout. Opdrachtgever was de scheepsmakelaar F.J.G. Servais, die een vandaag verdwenen hotel betrok op het links aanpalende perceel (Belgiëlei 44). Het bredere rechter pand (Belgiëlei 40) werd in 1954 gesloopt voor een flatgebouw. Van Boghout lijkt in Antwerpen slecht kortstondig als architect actief te zijn geweest. Een beperkt aantal bouwdossiers is teruggevonden uit de periode 1867-1871. In de jaren 1870 en 1880 baatte de architect op de hoek van Mechelsesteenweg en Britselei het “Kristallen Paleis” uit, een winkel in kristal en faience.

Rijhuis van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een gehalveerd schilddak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk, met gebruik van blauwe hardsteen voor de hoge, geblokte plint, de puilijst en lekdrempels, en witte natuursteen (beschilderd) voor het risaliet en platte banden. Het uniform behandelde gevelfront van het vroegere ensemble, beantwoordde oorspronkelijk aan een volkomen symmetrisch compositieschema, gemarkeerd door twee geblokte zijrisalieten. De klemtoon lag op het brede middenrisaliet met frontonbekroning en siervaas, waarin de rondbogige koetspoort van het meer voorname rechter pand. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren. Sluitstenen en smeedijzeren borstweringen accentueren de eerste verdieping, onderdorpels de tweede. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen, een guirlande en consoles in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging; in het ontwerp bekronende blinde attiek. Bewaarde houten inkomdeur, smeedijzeren souterraintralie en gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#443.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6505 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.