Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, het resterende linker pand van een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen, naar een ontwerp door de architect Joannes Franciscus Van Boghout. Opdrachtgever was de scheepsmakelaar F.J.G. Servais, die een vandaag verdwenen hotel betrok op het links aanpalende perceel (Belgiëlei 44). Het bredere rechter pand (Belgiëlei 40) werd in 1954 gesloopt voor een flatgebouw. Van Boghout lijkt in Antwerpen slecht kortstondig als architect actief te zijn geweest. Een beperkt aantal bouwdossiers is teruggevonden uit de periode 1867-1871. In de jaren 1870 en 1880 baatte de architect op de hoek van Mechelsesteenweg en Britselei het “Kristallen Paleis” uit, een winkel in kristal en faience.

Rijhuis van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een gehalveerd schilddak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk, met gebruik van blauwe hardsteen voor de hoge, geblokte plint, de puilijst en lekdrempels, en witte natuursteen (beschilderd) voor het risaliet en platte banden. Het uniform behandelde gevelfront van het vroegere ensemble, beantwoordde oorspronkelijk aan een volkomen symmetrisch compositieschema, gemarkeerd door twee geblokte zijrisalieten. De klemtoon lag op het brede middenrisaliet met frontonbekroning en siervaas, waarin de rondbogige koetspoort van het meer voorname rechter pand. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren. Sluitstenen en smeedijzeren borstweringen accentueren de eerste verdieping, onderdorpels de tweede. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen, een guirlande en consoles in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging; in het ontwerp bekronende blinde attiek. Bewaarde houten inkomdeur, smeedijzeren souterraintralie en gietijzeren voetschraper.

Auteurs:  Braeken, Jo

Enkelhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en souterrain en drie bouwlagen, uit laatste kwart 19de eeuw. Deels bakstenen lijstgevel met licht uitspringende bepleisterde eerste travee, geblokte arduinen plint, brede hardstenen puilijst en bepleisterde gevelbeëindiging. Rechter geveldeel met beschilderde banden. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren. Hoge rechthoekige deur met bovenlicht.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita