Teksten van Aannemerswoning Petrus Joannes Sano

Aannemerswoning P.J. Sano ()

Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1867 als eigen woning opgetrokken door de aannemer van openbare werken Petrus Joannes 'Jean' Sano. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1990.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de voorname rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een begane grond met schijnvoegen en een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoord de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De compositie legt de klemtoon op de bel-etage, die in de twee middentraveeën wordt gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een geajoureerde borstwering. Verder registers van steekboogvensters in geriemde omlijstingen met oren, sluitsteen en een casement op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een gelede architraaf, een fries met casementen en een houten kroonlijst met klossen. De pui, oorspronkelijk met steekboogvensters en een -koetspoort voorzien van sluitstenen, is begin jaren 1950 verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#131.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Aannemerswoning Petrus Joannes Sano [online], https://id.erfgoed.net/teksten/327238 (geraadpleegd op )


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel beëindigd met panelenfries. Horizontale ritmering door kordons en doorlopende lekdrempels; borstweringen met panelen. Tweede bouwlaag met balkon op consoles. Segmentboogvensters in geriemde omlijstingen met voluutsleutels. Begane grond op sobere wijze aangepast aan moderne kantoorbehoeften.


Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Aannemerswoning Petrus Joannes Sano [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6513 (geraadpleegd op )