Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6518

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Wuyts, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1862. De heer G. Melges liet de oorspronkelijke mezzanine in 1876 door de architect Edmond Leclef verhogen tot een volwaardige tweede verdieping.

Het hotel Wuyts behoort tot de vroegst gekende realisaties van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat de architect al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, gemarkeerd door een breder uitgewerkt poortrisaliet en doorgetrokken platte-bandomlijstingen. Geblokte begane grond afgesloten door de brede puilijst. Getoogde koetspoort en vensters, op de bovenverdiepingen voorzien van fraaie ijzeren borstweringen en parapetten; de topgeleding onderscheidt zich door onderdorpels, in het risaliet met second-empireprofiel. Houten vleugeldeur en vensters, gietijzeren schamppalen en voetschraper. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, metopenfries en vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1862#667 en 1876#826.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280699 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bredere uitgewerkte eerste travee, gelede architraaf en fries met schijfmotieven onder de eenvoudige kroonlijst. Geblokte begane grond afgesloten door brede puilijst. Getoogde vensters, op bovenverdieping in bandomlijsting, ijzeren leuninkjes. Vleugeldeur met getoogd bovenlicht in een brede bandomlijsting.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6518 (geraadpleegd op ).