Twee gesloten hoeven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee gesloten hoeven

Beschrijving

Begin 20ste eeuw ontstonden hier, op de plaats van het huidige nummer 2, uit een ruime, 17de-eeuwse vierkanthoeve, twee naast elkaar gelegen, gesloten hoeven; nummer 4 behield in zijn noorwestelijke vleugel de enige rest van het oorspronkelijk gebouw.

Nummer 2. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via het poortgebouw aan straatzijde; laatstgenoemde is voorzien van een bakstenen rondboogpoort met hardstenen sluitsteen en imposten . Het woonhuis bevindt zich rechts hiervan, nok loodrecht op de straat. De meeste muuropeningen werden in de loop van de 20ste eeuw gewijzigd. In de straatgevel rest een voetgangersdoorgang van hergebruikt materiaal uit de tweede helft van de 18de eeuw: getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen en recentere imposten.

Nummer 4. Gebouwd in 1905 (sluitsteen inrijpoort) naast de oorspronkelijk hoeve, met incorporatie van de zuidoostelijke stalvleugel ervan. De recente gebouwen zijn van baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat bereikbaar is via een poortgebouw aan straatzijde; bakstenen korfboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen met opschrift: P.C./E.P./1905.

Links van het poortgebouw ligt het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat), voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen, en zijgevels met aandaken en vlechtingen.

De 17de-eeuwse stalvleugel is ruïneus. Gebouw van baksteen met mergelstenen speklagen en hoekbanden. Het dak is verdwenen en de muuropeningen werden gewijzigd.