Gekoppelde modernistische appartementsgebouwen

Beschrijving

Flatgebouwen bestemd voor de middenklasse, nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect P. Van Zeeland (zie inscriptie), volgens T. Eyckerman te dateren 1934-36 (nummer 17-19) en 1932 (nummer 21-23).

Betonstructuur bekleed met baksteen en witte natuursteen. Zes bouwlagen met op begane grond burelen en twee privé-toegangen. Bovenverdieping verticaal geritmeerd door vier over de hele gevel doorlopende erkers en verticale banden. Rechthoekige vensters met ijzeren roeden, vijfde bouwlaag met twee ondiepe balkons, ijzeren leuningen. Bewaarde groengeschilderde deuren.

• Bâtir, nummer 44, juli 1936, p. 771-772.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Twee gekoppelde appartementsgebouwen in gematigd modernisme, na elkaar opgetrokken naar ontwerpen van de architect John Van Zeeland uit 1932 (rechter pand) en 1934 (linker pand). Opdrachtgever was de Etablissements Baker met hoofdzetel te Brussel, die achteraan op het terrein over kantoren en magazijnen beschikte. Beide gebouwen omvatten twee middenklasse-flats per verdieping, bestaande uit salon-eetkamer, twee slaapkamers, keuken en badkamer; centrale traphal met lift. Winkels met woonst op het gelijkvloers.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1932#42145 en 18#1797.
Auteurs : Braeken, Jo