Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Historiek en context

Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van G. Louwage naar ontwerp door de architect Theodoor Vercammen (puilijst) uit 1917. Voor de bouw werden twee 19de-eeuwse rijwoningen gesloopt; tot het project behoorde een kleine paardenstal met hooizolder achteraan op het perceel (gesloopt).

Theodoor Vercammen ging in 1913 een associatie aan met architect Alfred De Leenheer, die - onderbroken door de Eerste Wereldoorlog – stand hield tot 1920. Beide hadden zich vermoedelijk pas in 1912 als zelfstandig architect gevestigd. Van Vercammen zijn na 1920 geen sporen meer teruggevonden.

Architectuur

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, op een plint met schamppalen uit blauwe hardsteen. Geleed door de gekorniste en geprofileerde puilijst, is de opstand opgebouwd uit een geblokte pui en een bovenbouw in kolossale orde. De compositie legt een lichte klemtoon op de eerste twee traveeën waarin de inkompoort, die als risaliet behandeld zijn. Verder regelmatige registers van rechthoekige en in de topgeleding getoogde muuropeningen. De bovenvensters zijn gevat in oplopende, getoogde spaarnissen met cartouchesleutels, bewerkte lekdrempels, festoenen en guirlandes op de borstweringen. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, bestaande uit een architraaf, casementen en schijven in de fries, en een gekorniste houten kroonlijst op modillons en uitgelengde consoles met chutes. Het houten schrijnwerk van de vensters en de bewerkte vleugeldeur met medaillons en bovenlicht is bewaard.

Volgens de bouwplannen worden de eerste twee traveeën ingenomen door een kantoor en de doorrij naar de binnenplaats, waarboven een opslagruimte. Verder is de plattegrond georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal, met gelijkvloers een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken. De eerste verdieping omvat behalve de opslagruimte een zit- en slaapkamer en een badkamer, de tweede verdieping een zit- en slaapkamer vooraan, een zolder en twee mansardekamers achteraan. Deze etage, achteraan opgevat als pseudo-mansarde, werd later uitgebreid tot een volwaardige verdieping.