Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6535

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1895 opgetrokken in opdracht van Emile Van den Haselkamp. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geblokte begane grond rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Van de opstand, nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, zijn de vier linker traveeën als risaliet uitgewerkt. Een rechthoekige houten erker met consoles, wortelmotieven en een bekronende ijzeren balkonborstwering, legt de klemtoon op de gedesaxeerde inkomtravee. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters in een geriemde omlijsting met oren en een casement op de borstwering; poort met schamppalen als toegang tot een achterliggend atelier of pakhuis in de rechter travee. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen, een tandlijst en uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1895#1422.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312983 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen in neoclassicistische stijl, uit 1895 in opdracht van Emile Van den Haselkamp.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geblokte begane grond, doorlopende lijsten, lekdrempels en kordons. Panelenfries en kroonlijst op klossen en uitgelengde bewerkte consoles. Markante centrale travee met erker en bekronend balkon. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Dito deur en poort (rechts), laatstgenoemde als toegang tot aansluitend achterliggend magazijn.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1895#1422.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6535 (geraadpleegd op ).