Ensemble in art nouveau

Beschrijving

Ensemble van drie burgerhuizen in sobere art-nouveaustijl, gebouwd rond 1906 voor rekening van Adriaan Lodewijk Luckmans, een Antwerpse aannemer, en voor Fideel Daeseleire, een klerk die woonde in Zurenborg in de Ramstraat 19. We gaan er van uit dat aannemer Luckmans ook instond voor ontwerp en uitvoering van het project.

De drie burgerhuizen tellen drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldaken. Kenmerkend voor kleine reeksen van drie is dat de centrale woning een iets hogere kroonlijsthoogte heeft en een andere gevelafwerking. Hier wordt nummer 12 geaccentueerd door een erker en een ander kleurgebruik dan de naastgelegen huizen.

De lijstgevels hebben kleurrijke bakstenen lijstgevels, in een combinatie van witte, lichtgele, bruine en lichtblauwe baksteen, en beëindigd door een houten kroonlijst met keellijst en lambrekijnversiering. Hardstenen plinten en brede puilijsten respectievelijk omlopend voor balkon (nummers 10, 14) en erker (nummer 12) op zware consoles. Doorlopende sierbanden, lekdrempels en kordons. Op de begane grond en op de bovenverdieping segmentboogvensters onder gebogen waterlijsten met een typische art-nouveaulook. Op de tweede bouwlaag zitten rechthoekige vensters onder rondboogvelden met verdwenen mozaïekpanelen. Deuren met gebogen, versierd middenkalf en segmentbogig bovenlicht.

Het schrijnwerk van de kroonlijsten is overal bewaard. Bij nummers 12 en 14 is het schrijnwerk van ramen en deuren bewaard, met uitzondering van de voordeur van 14. Bij nummer 10 zijn alle ramen en deuren nieuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 561.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise