Ensemble van drie burgerhuizen in sobere art-nouveaustijl, gebouwd rond 1906 voor rekening van Adriaan Lodewijk Luckmans, een Antwerpse aannemer, en voor Fideel Daeseleire, een klerk die woonde in Zurenborg in de Ramstraat 19. We gaan er van uit dat aannemer Luckmans ook instond voor ontwerp en uitvoering van het project.
De drie burgerhuizen tellen drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldaken. Kenmerkend voor kleine reeksen van drie is dat de centrale woning een iets hogere kroonlijsthoogte heeft en een andere gevelafwerking. Hier wordt nummer 12 geaccentueerd door een erker en een ander kleurgebruik dan de naastgelegen huizen.
De lijstgevels hebben kleurrijke bakstenen lijstgevels, in een combinatie van witte, lichtgele, bruine en lichtblauwe baksteen, en beëindigd door een houten kroonlijst met keellijst en lambrekijnversiering. Hardstenen plinten en brede puilijsten respectievelijk omlopend voor balkon (nummers 10, 14) en erker (nummer 12) op zware consoles. Doorlopende sierbanden, lekdrempels en kordons. Op de begane grond en op de bovenverdieping segmentboogvensters onder gebogen waterlijsten met een typische art-nouveaulook. Op de tweede bouwlaag zitten rechthoekige vensters onder rondboogvelden met verdwenen mozaïekpanelen. Deuren met gebogen, versierd middenkalf en segmentbogig bovenlicht.
Het schrijnwerk van de kroonlijsten is overal bewaard. Bij nummers 12 en 14 is het schrijnwerk van ramen en deuren bewaard, met uitzondering van de voordeur van 14. Bij nummer 10 zijn alle ramen en deuren nieuw.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Hooft E. 2015: Ensemble in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172486 (geraadpleegd op ).
Eenheidsbebouwing in sobere art-nouveaustijl, uit het eerste kwart van de 20e eeuw. Drie enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen, nummer 12 hoger opgaand, met kleurige bakstenen lijstgevels beëindigd door een gebogen houten kroonlijst. Arduinen plint, brede puilijst respectievelijk omlopend voor balkon (nummers 10, 14) en erker (nummer 12) op zware consoles, doorlopende banden, lekdrempels en kordons. Segmentboogvensters onder gebogen waterlijsten op eerste en derde verdieping, tweede bouwlaag: rechthoekige vensters onder rondboogvelden met tegelpanelen. Licht getoogde deuren met gebogen, versierd middenkalf en segmentbogig bovenlicht.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Ensemble in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6544 (geraadpleegd op ).