Sint-Jacobskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jacobskapel

Beschrijving

Naar verluidt voormalige "Sint-Jobskapel". Kapel horend bij de leprozerij- of pesthuisjes, hier gevestigd rond het midden van de 16de eeuw. De eerste kapel van 1560 werd gesloopt onder het calvinistisch bewind, de nieuwe kapel van 1614 is vergroot in 1687. De pesthuizen van Dambrugge werden afgebroken in 1794, de kapel gesloten in 1797. Nadien gebruikt als werkplaats, kolenmagazijn en zo meer.

Grondig verbouwd restant van de voormalige Sint-Jobskapel. Rechthoekig gebouw onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Verankerde, gecementeerde tuitgevel op schouderstukken, geopend door rechthoekige poort onder ijzeren I-balk en verluchtingsgaten. Radvenster met radiale ijzeren tracering in top.

• P.S. 1984: Sint Job geraakte in de vergeethoek, Gazet van Antwerpen 10 mei 1984, 24.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita