Sint-Jacobskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jacobskapel

Beschrijving

Naar verluidt voormalige "Sint-Jobskapel". Kapel horend bij de leprozerij- of pesthuisjes, hier gevestigd rond midden 16de eeuw. Eerste kapel van 1560 gesloopt onder calvinistisch bewind, nieuwe kapel van 1614, vergroot in 1687. Pesthuizen van Dambrugge afgebroken in 1794, kapel in 1797 gesloten. Nadien werkplaats, kolenmagazijn en zo meer.

Grondig verbouwd restant van de voormalige Sint-Jobskapel, gelegen tegenover de school. Rechthoekig gebouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Verankerde, gecementeerde tuitgevel op schouderstukken, rechthoekige poort onder ijzeren I-balk en verluchtingsgaten. Radvenster in top.

• PS. Sint Job geraakte in de vergeethoek, in Gazet van Antwerpen, 10 mei 1984, p. 24.

Auteurs : Plomteux, Greet, Steyaert, Rita