Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6569

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Dit eenvoudige neoclassicistische winkelhuis met mooie houten winkelpui op het gelijkvloers, werd circa 1897 samen met het identieke, maar ondertussen sterk verbouwde nr. 169 gebouwd in opdracht van L. Verheyden.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Op de begane grond springt de mooie houten pui met centrale etalage en flankerende deuren in het oog. Op de overkragende puilijst leunt een gevelbrede ijzeren balkonleuning. De verdiepingen hebben een bepleisterd en witgeschilderd parement met standaard ordonnantie en ornamentiek. De kroonlijst rust op fraaie gekoppelde houten modillons.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#1847.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135090 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bewaarde houten winkelpui met centraal winkelraam en flankerende deuren. Brede overkragende puilijst en gevelbrede ijzeren balkonleuning.

Laatstgenoemde eveneens bewaard voor nummer 165, doch met verbouwde pui.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6569 (geraadpleegd op ).