erfgoedobject

Gesloten hoeve van 1858

bouwkundig element
ID: 657   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/657

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoeve, gebouwd in 1858 op de plaats van een ruime vierkanthoeve, die meer achteruit lag ten opzichte van de rooilijn (Ferrariskaart, 1771-1777, Atlas van de Buurtwegen, 1841-1846).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een bakstenen rondboogpoort in de vleugel aan straatzijde. Boven de poort bevindt zich een gevelsteen met opschrift A.C./1858. Het erf kon niet bezocht worden.

Het woonhuis met aansluitende stal bevindt zich rechts van de inrijpoort (westzijde, nok loodrecht op de straat). Getoogde bakstenen muuropeningen met hardstenen lekdrempels.

Een laag stalgebouw tegenover het woonhuis, met de mestvaalt ervoor.

Achteraan het erf, dwarsschuur, voorzien van een bakstenen korfboogpoort, een getoogde deur en dito zolderluik.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve van 1858 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/657 (Geraadpleegd op 29-10-2020)