Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Winkelhuis gebouwd circa 1894 voor Emile Somers-Peeters, met winkelgelijkvloers dat oorspronkelijk bestond uit een deur met rechts daarvan een breed onverdeeld winkelraam, samen onder een houten kroonlijst gevat. In 1916 laat de toenmalige eigenaar een nieuwe winkelpui aanbrengen, met fijne roedeverdeling in het gebogen bovenlicht. Toen in 1942 de etalage werd aangepast, werd enkel het houten kader bewaard, met pilasters en rankwerk.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Op de begane grond is een houten winkelpui, een element dat de Brederodestraat kenmerkt als drukke winkelstraat sinds het einde van de 19de eeuw. Daarboven bepleisterde en beschilderde lijstgevel met de standaard neoclassicistische afwerking kennen die het Zuid typeert. Ritmering door rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen met sluitstuk, kroonlijst op klossen en modillons, kordons en doorlopende onderdorpels.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 1915, 1916 # 6881.