Teksten van Neoclassicistisch woon- en winkelpand

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6572

Neoclassicistisch woon- en winkelpand ()

Neoclassicistisch woon- en winkelpand dat in 1897 door Florent Verbraeken wordt ontworpen voor J. Van den Heuvel. Verbraeken ontwierp in hetzelfde jaar nog twee gelijkaardige panden in dit deel van de straat, die echter niet meer herkenbaar zijn.

Het betreft een meergezinswoning met handelsgelijkvloers van drie traveeƫn en vier bouwlagen onder plat dak; de vierde verdieping werd later toegevoegd. De verdiepingen kennen een standaard neoclassicistische afwerking met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met sluitstukken, kordons en doorlopende onderdorpels, houten kroonlijst.

Opvallend element is de gevelbrede puilijst met gebuikte ijzeren balkonleuning, rustend op zware steunen met diamantkoppen. De fraaie neorenaissance winkelpui die bij de inventarisatie van 1989 nog werd geregistreerd, is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 258.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch woon- en winkelpand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135079 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch rijhuis ()

Neoclassicistisch rijhuis met fraaie neorenaissance-pui (circa1900). Vierdelige winkelpui met repeterend schema, penanten met diamantkoppen en panelen uitlopend op zware gegroefde consoles met dropmotief. Brede puilijst met gebuikte ijzeren balkonleuning.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch woon- en winkelpand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6572 (geraadpleegd op ).