erfgoedobject

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
6573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6573

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van drie woon- en winkelhuizen, gebouwd circa 1899 voor en door aannemer A.L. Van Peeterssen.

Het gaat om drie rijhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken, waarvan het centrale pand iets hoger is. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met op de verdiepingen de standaard ordonnantie en ornamentiek van de neoclassicistische woning op het Zuid: kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen, gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen en gekoppelde consoles; gelede architraaf en panelenfries, centraal venster met driehoekig of gebogen fronton. De houten puien op de begane grond zijn grotendeels vervangen; het opvallende, over de drie gevels doorlopende balkon met ijzeren balustrade is bewaard bij nrs. 174 en 176.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 73.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6573 (Geraadpleegd op )