Teksten van Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Neoclassicistische eenheidsbebouwing ()

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van drie woon- en winkelhuizen, gebouwd circa 1899 voor en door aannemer A.L. Van Peeterssen.

Het gaat om drie rijhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken, waarvan het centrale pand iets hoger is. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met op de verdiepingen de standaard ordonnantie en ornamentiek van de neoclassicistische woning op het Zuid: kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen, gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen en gekoppelde consoles; gelede architraaf en panelenfries, centraal venster met driehoekig of gebogen fronton. De houten puien op de begane grond zijn grotendeels vervangen; het opvallende, over de drie gevels doorlopende balkon met ijzeren balustrade is bewaard bij nrs. 174 en 176.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 73.

Auteurs:  Hooft, Elise

Eenheidsbebouwing neoclassicistische huizen ()

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl uit laatste kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van telkens drie traveeën en drie bouwlagen; gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen en gekoppelde consoles; gelede architraaf en panelenfries. Licht benadrukte middentravee gemarkeerd door geblokte penanten, centraal venster onder driehoekig of gebogen fronton. Opvallend, over de drie gevels doorlopend ijzeren balkon. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Café- en winkelpuien op begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita