Teksten van Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6575

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ()

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1882 in opdracht van J. Adriaensen die in zijn bouwaanvraag vermeldt dat het plan door "bouwmeester Blomme" is opgemaakt. Wellicht worden hier de gebroeders Leonard of Henri bedoeld.

Het is een baksteenbouw van drie bouwlagen en drie traveeën, gekenmerkt door een rode bakstenen trapgevel die als schermgevel het parallel met de straat opgebouwde zadeldak verbergt. De opvallende trapgevel werd gebouwd tussen woonhuizen die oorspronkelijk een witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel hadden. Elementen uit de neo-Vlaamse renaissance zijn de natuurstenen speklagen, het overhoekse topstuk met bolornament, de wisselende muuropeningen, rondbogige muurvelden, de smeedijzeren jaarankers "1882". De begane grond wordt door een boogfries afgelijnd, waaronder oorspronkelijk een deur en twee muuropeningen, nu vervangen door een etalage. De centrale travee is geaccentueerd door een Brugse travee en een balkon.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#687.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135096 (geraadpleegd op ).


Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ()

Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1882 (muurankers).

Bakstenen trapgevel (10 treden + overhoeks topstuk) van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok haaks op straat). Arduinen plint, natuurstenen banden, geprofileerde puilijst boven rondboogfries, doorlopende lekdrempels, sierankers. Op bovenverdieping centrale Brugse travee met balkon en, evenals vensters van tweede bouwlaag, blind rondboogveld met baksteenmozaïek en diamantkoppen. Rechthoekige vensters, kloosterkozijnen en radvenster (top). Begane grond met rechthoekig winkelraam (apotheek).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6575 (geraadpleegd op ).