Teksten van Pastorie van de Sint-Jozefskerk

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6576

Pastorie van de Sint-Jozefsparochie ()

Voormalige pastorie van de Sint-Jozefsparochie, in 1873 opgetrokken in opdracht van de kerkfabriek. De ontwerper of aannemer is niet gekend. Half vrijstaand rijhuis in neoclassicistische stijl, van vier bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak (pannen, nok parallel met de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, doorlopende kordons en lekdrempels, eenvoudige gevelbeëindiging. Imitatievoegen op de begane grond. Rechthoekige vensters, op de eerste verdieping in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping met paneeltjes onder de lekdrempels. Rechthoekige deur in de eerste travee.

Tegen de zijgevel: hardstenen rondboognis met gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op de linker arm.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#230.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Jozefskerk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6576 (geraadpleegd op ).


Pastorie van de Sint-Jozefskerk ()

Pastorie van de Sint-Jozefsparochie. Half vrijstaand herenhuis van vier bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak (pannen, nok parallel met de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, doorlopende kordons en lekdrempels, eenvoudige gevelbeëindiging. Imitatievoegen op de begane grond. Rechthoekige vensters, op tweede verdieping in geriemde omlijsting, op derde verdieping met paneeltjes onder de lekdrempels. Rechthoekige deur in de eerste travee.

Tegen de zijgevel: hardstenen rondboognis met gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op de linker arm.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Jozefskerk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193905 (geraadpleegd op ).