erfgoedobject

Burgerhuis in neorenaissancestijl

bouwkundig element
ID: 6580   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6580

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van ‘négociant’ Eugène Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1884.

De woning Huybrechts behoort tot de weinige eigen realisaties van Emile Thielens uit de jaren 1880, periode waarin hij in dienst werkte van de architecten Louis en François Baeckelmans, en vervolgens van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. De eclectische inslag van het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, gekenmerkt door het simultaan voorkomen van diverse neostijlen met klassieke inslag. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette Thielens omstreeks 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om kort voor zijn overlijden terug te keren tot een monumentale beaux-artsstijl.

Rijhuis van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak, met een dakvenster onder driehoekig fronton en flankerende oeils-de-boeuf. Bakstenen lijstgevel op een arduinen plint, met gebruik van natuursteen voor de puilijst, doorlopende kordons, banden en diamantkoppanelen (borstwering tweede bouwlaag). Houten kroonlijst met tandlijst op klossen en uitgelengde consoles boven een versierd fries. Centrale erker onder luifeltje op bewerkte consoles, diamantkop-, wortel- en dropmotieven. Segmentboogvensters, op gelijkvloerse verdieping met diamantkopsleutels. Rechthoekige deur met getoogd bovenlicht, voluutconsooltjes met wortelmotief.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1884#559.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neorenaissancestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6580 (Geraadpleegd op 22-01-2021)