Teksten van Burgerhuis in neorenaissancestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6580

Burgerhuis in neorenaissancestijl ()

Burgerhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van ‘négociant’ Eugène Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1884.

De woning Huybrechts behoort tot de weinige eigen realisaties van Emile Thielens uit de jaren 1880, periode waarin hij in dienst werkte van de architecten Louis en François Baeckelmans, en vervolgens van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. De eclectische inslag van het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, gekenmerkt door het simultaan voorkomen van diverse neostijlen met klassieke inslag. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette Thielens omstreeks 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om kort voor zijn overlijden terug te keren tot een monumentale beaux-artsstijl.

Rijhuis van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak, met een dakvenster onder driehoekig fronton en flankerende oeils-de-boeuf. Bakstenen lijstgevel op een arduinen plint, met gebruik van natuursteen voor de puilijst, doorlopende kordons, banden en diamantkoppanelen (borstwering tweede bouwlaag). Houten kroonlijst met tandlijst op klossen en uitgelengde consoles boven een versierd fries. Centrale erker onder luifeltje op bewerkte consoles, diamantkop-, wortel- en dropmotieven. Segmentboogvensters, op gelijkvloerse verdieping met diamantkopsleutels. Rechthoekige deur met getoogd bovenlicht, voluutconsooltjes met wortelmotief.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1884#559.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Braeken J. 2015: Burgerhuis in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171555 (geraadpleegd op ).


Rijhuis in neorenaissancestijl ()

Rijhuis in neorenaissancestijl, uit laatste kwart 19de eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met dakvenster onder driehoekig fronton en flankerende oeils-de-boeuf. Bakstenen lijstgevel op een arduinen plint, gebruik van natuursteen voor de puilijst, doorlopende kordons, banden en diamantkoppanelen (borstwering tweede bouwlaag). Houten kroonlijst met tandlijst op klossen en uitgelengde consoles boven versierd fries. Centrale erker onder luifeltje op bewerkte consoles, diamantkop-, wortel- en dropmotieven. Segmentboogvensters, op gelijkvloerse verdieping met diamantkopsleutels. Rechthoekige deur, voluutconsooltjes met wortelmotief, getoogd bovenlicht.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6580 (geraadpleegd op ).